Fysiotherapie

Na de medisch behandeling van kanker kunt u te maken krijgen met klachten als onzekerheid, angst, vermoeidheid en conditieverlies. Het oppakken van het dagelijks leven kost vaak moeite. Fysieke training kan helpen uw klachten te verlichten, uw conditie weer geleidelijk op te bouwen en uw vermoeidheid te verminderen.
Ook tijdens de behandeling van kanker kan het zinvol zijn om door training uw conditie zoveel mogelijk op peil te houden. Dat kan bijdragen aan het herstel en het gevoel van welbevinden. Het trainingsprogramma is op individuele basis en wordt begeleid door een fysiotherapeut.


Oedeemtherapie
Als gevolg van de behandeling van kanker kan er oedeem (vochtophoping) ontstaan. Dat wordt veroorzaakt door het niet goed funktioneren van het lymfestelsel, bijvoorbeeld als de lymfeklieren operatief zijn verwijderd. De oedeemtherapeut kan manuele lymfedrainage en oedeemtherapie toepassen om het oedeem te verminderen en fibrosering/verharding van het oedeem tegen te gaan. De behandeling kan bestaan uit:
- manuele lymfedrainage
- lymfetaping
- compressietherapie.

Psychosomatische fysiotherapie
Als u het gevoel hebt geen controle meer te hebben over het lijf, de pijn en de vermoeidheid, en als het hoofd continu bezig is, dan kan een fysiotherapeut gespecialiseerd in de psychosomatiek, u helpen met lichamelijke oefeningen, massage en gesprekken.

Terminale fase
Ook in de laatste fase van uw ziekte kan een fysiotherapeut u ondersteunen met adviezen over houding en beweging, transfers (de overgang van zitten naar lopen, van liggen naar zitten enz.) en eventuele aanpassingen, waardoor u zo lang mogelijk zelfstandig en mobiel blijft. Daarnaast kan de fysiotherapeut hulp bieden bij het behandelen van oedeem, het verbeteren van uw ademhaling, bij pijnklachten en bij ontspanning.

Voor de deelnemende fysiotherapeuten per wijk, klikt u   hier

Mobirise.com